Despre profesia de inginer constructor

Despre profesia de inginer constructor

10 Ianuarie 2021
|

Incepand din primavara acestui an, ne-am propus sa oferim tinerilor studenti ai facultatilor de constructii din Brasov si din tara, sansa unui prim contact cu lumea in care urmeaza sa activeze profesional, atat prin sustinerea activitatii de practica, cat si prin oferirea de burse de studiu sau locuri de munca.

Am rugat un proaspat absolvent si proaspat membru al echipei noastre sa ne impartaseasca impresiile „la cald” despre profesia de inginer constructor.

Profesia de inginer constructor se bazeaza pe o larga varietate de cunostinte ce nu tin numai de domeniul constructiilor,ci integreaza si alte domenii precum legislatie si economie . Astfel, aceasta profesie presupune mult devotament si responsabilitate, calitati necesare oricarei persoane care isi doreste o cariera de succes in acest sector al muncii.

Pentru ca un inginer constructor sa poata fi demn de o astfel de meserie, este necesara nu numai scolarizarea, insa aceasta etapa trebuiesa fie cel mai bine implementata si valorizata. Fieare materie studiata la facultate are rolul in ei in formarea  tanarului constructor. Pe langa partea de teorie studiata in cadrul facultati, foarte importanta este practica. Studentii beneficiaza de acesta  la fiecare sfarsit de an universitar pentru a-si consolida si aplica informatiile teoretice.

Consider ca fiecare experienta traita atat pe santier cat si la facultate sunt strans legate intre ele si m-au ajutat sa fac corelatia intre partea teortetica si practica din teren.

Pentru mine, santierul reprezinta locul unde imaginatia prinde contur, varietatea de materiale de constructie si diversitatea tehnicilor de executie pot da nastere unor constructii civile sau indsutriale cum ar fi hale metalice, impunatoare.

Imaginile din plansele de arhitectura si rezistenta prind viata sub coordonarea atenta a inginerului constructor, astfel profesia de inginer constructor ne ofera satisfactii multiple, pe care putine locuri de munca le poate oferi.

Prima impresie despre activitatea de pe santier a fost inital una care nu presupunea prea mult efort, crezand ca seful de santier nu face decat sa coordoneze muncitorii si sa organizeze cat mai bine actiunile. Ulterior, lucrurile s-au schimbat si am observat ca gradul de dificultate variaza de la o zi la alta, in functie de greutatile care pot aparea.

Exista multe probleme ce apar in santier, incepand de la situatii de ordin psihologic intre muncitorii pe care seful de santier ii dirijeaza, pana la  realizarea lucrarii conform proiectului si respectarea termenelor de executie a diverselor etape necesare finalizarii constructiei.

Cred ca de indata ce am patruns in santier, incercarile la care suntem supusi ne vor face sa ne maturizam mai repede si sa ne schimbe viziunea asupra acestei profesii, deoarce o simpla eroare poate duce la pierderi de vieti omenesti.

In facultate, pe langa cursuri de rezistenta si legislatie in constructii, am studiat un curs numit ”Siguranta in constructii ”, curs caruia nu i-am oferit mare importanta pana nu am vazut necesitatea acestuia in practica. Elemente banale precum o casca, o vesta de semnalizare sau asigurarea muncitorului si a schelei atunci cand se realizeaza lucrul la inaltime pot face diferenta intre viata si moarte.

Am un respect deosebit fata de oamenii care practica meseria de inginer constructor, in special pentru cei ce sunt in executie deoarece consider ca fata de cei din proiectare, sunt supusi unor evenimente accidentale de orice natura care presupune o responsabilitate si o atentie pe masura cu dificultatea activitatii.