Castelul regal de la Săvârșin

 Castelul regal de la Săvârșin
Locație - Săvârșin, Jud. Arad, România
Beneficiar - Casa Regala a României
Descriere - Lucrări de restaurare fațade și acoperiș

Despre Castelul Regal Săvârșin

Castelul Regal de la Savarsin este un conac detinut de familia regala romana si situat pe domeniul de la Savarsin, din judetul Arad. Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.

Acest castel a fost construit intre anii 1650-1680.

Refacuta la inceputul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic si prevazuta cu etaj si balcon, cladirea castelului a suferit in cursul deceniilor multiple transformari interioare si exterioare. Castelul este inconjurat de un parc prevazut cu lac si debarcader. Dupa ce a fost confiscat de comunisti in 1948, la fel ca toate celelalte proprietati regale, castelul a revenit in posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. Principesa Margareta conduce actiunile de restaurare a parcului si a casei in acelasi stil creat in 1943 de Regina-mama Elena.

In mai 2007 au inceput lucrarile de restaurare care au durat pana in octombrie 2015. Ele s-au desfasurat dupa un plan initial realizat de arhitectul Casei Regale Serban Sturdza. Astfel, au fost inaugurate atat lucrarile de constructie, la exterior si interior, cat si lucrarile de refacere a decoratiunilor interioare si mobilierului, in totalitate disparute in anul 1948.