Ce trebuie să știi despre o firmă de construcții?

Ce trebuie să știi despre o firmă de construcții?

01 Februarie 2022
|

Îți dorești să-ți deschizi o firmă de construcții și să lucrezi în domeniul construcțiilor? Alegerea este una excelentă, în contextul în care cererea pentru imobile cu destinație rezidențială, clădiri de birouri, hale metalice, dar și clădiri de birouri a crescut seminificativ în ultimii ani, în ciuda problemelor economice, sociale și sanitare din România, dar și de la nivel internațional. Înainte de a porni la drum, însă, este important să știi cum poți deschide o firmă de construcții, ce entitate legală poate avea aceasta și care sunt codurile CAEN eligibile, spre care te poți îndrepta.

Entitatea juridică a unei firme de construcții

Potrivit legislației din România, ai posibilitatea de a deschide o firmă de construcții sub formă de SRL, SRL-D, SA ori PFA. Mai exact, firma pe care ți-o dorești poate fi o societate cu răspundere limitată, adică un SRL sau SRL-D ceea ce îți oferă o răspundere limitată în baza capitalului social pe care îl investești, sunt suficienți 200 lei . Cât despre varianta SA, aceasta presupune o societate pe acțiuni, o poți înființa cu o investiție de cel puțin 90.000 de lei capital social și o poți lista pe bursă. PFA-ul presupune o societate pe persoană fizică autorizată, prin intermediul căreia poți desfășura orice fel de activitate îți dorești în baza OUG nr. 44/2008.

Cum să alegi forma de activitate pe care să o desfășori?

Imediat după ce alegi tipul de entitate conform căruia care vrei să pui bazele unei firme de construcții, trebuie să te gândești la specificul activității pe care o vei desfășura. Conform Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN), adică o clasificare statistică națională a tuturor activităților economice desfășurate în România, în domeniul construcțiilor ai de ales dintre trei coduri CAEN principale. Acestea sunt:

  1. clasa 41 Cod CAEN - Construcții de clădiri – poți desfășura activități de dezvoltare și promovare în domeniul imobiliar, precum și lucrări de construire a clădirilor cu destinație rezidențială și nerezidențială;
  2. clasa 42 Cod CAEN – Lucrări de geniu civil – te poți ocupa de construirea drumurilor și a căilor ferate, de lucrări subterane, de realizarea podurilor și a tunelurilor, dar și de lucrări de construcție a proiectelor utilitare pentru fluide și pentru electricitate ori telecomunicații;
  3. clasa 43 Cod CAEN - Lucrari speciale de construcții – îți permite să te ocupi de lucrări de demolare a construcțiilor, de lucrări ce presupun pregătirea terenului, de lucrări de foraj și sondaj, dar și de lucrări de instalații electrice. În același timp, ai posibilitatea de a întreprinde lucrări de instalații sanitare, de încălzire si de aer condiționat, dar și de lucrări de ipsoserie.

Fiecare dintre aceste coduri CAEN principale are coduri secundare, care la rândul lor pot avea alte coduri CAEN. Acestea sunt specifice unei activități bine definite pe care urmează să o desfășori. Din acest motiv este recomandat să-ți autorizezi firma de construcții pentru toate codurile CAEN asociate activităților pe care urmează sau va urma să le desfășori. În acest fel eviți situația de a schimba statutul firmei în cazul în care serviciile solicitate de beneficiar nu corespund codurilor CAEN pentru care te-ai autorizat.

Contractorul în construcții și antreprenorul general – ce rol au fiecare? 

Indiferent de codurile CAEN sub egida cărora funcționează o firmă de construcții, este bine să iei în considerare faptul că o astfel de entitate poate fi atât contractor în construcții, cât și antreprenor general. Diferența dintre cele două situații este dată de serviciile pe care firma de construcții le oferă. De exemplu, contractorul se ocupă în general de oferirea consultanței de care beneficiarul are nevoie în privința eficientizării costurilor, a pașilor care trebuie urmați în cadrul unui proiect în domeniul construcțiilor, fiind astfel un supraveghetor pentru beneficiar. În schimb, atunci când o firmă de construcții acționează ca antreprenor general, aceasta are rolul de a întreprinde toate acțiunile necesare în cadrul unui proiect: de la supravegherea lucrărilor, până la obținerea tuturor certificatelor de calitate și găsirea celor mai bune soluții în cazul în care pe șantier apar diferite tipuri de probleme.

Care sunt diferențele dintre o firmă de construcții și antreprenorul/constructorul general?

Chiar dacă la bază, constructorul general, firma de construcții și antreprenorul general pot avea aceeași formă juridică, serviciile pe care le furnizează sunt diferite. De exemplu, o firmă de construcții care are toate codurile CAEN înscrise la Registrul Comerțului se poate ocupa atât de realizarea instalațiilor electrice, cât și de modernizarea cailor ferate, dar și de proiecte de la zero, în cadrul cărora să realizeze toți pașii necesari construirii unei clădiri. În astfel de cazuri, firma de construcții se angajează să fie contractor în construcții, antreprenor general sau ambele. Este vorba despre două entități care se întrepătrund, motiv pentru care beneficiarul trebuie să-și traseze încă de la început foarte clar nevoile pe care le are.

Pentru ce tipuri de clienți poți lucra atunci când ai o firmă de construcții?

Foarte important este să știi și care este publicul țintă căruia te poți adresa atunci când deții o firmă de construcții, fie că acesta face parte din domeniul privat sau public. De exemplu, poți targeta proiecte mici, precum cele de renovare a caselor și a apartamentelor sau proiecte mai mari, așa cum sunt cele prin care te ocupi de ridicarea unor ansambluri rezidențiale sau a unor clădiri de birouri, ori a unor hale metalice.

O firmă de construcții de mici dimensiuni se poate ocupa singură de proiecte mici, așa cum sunt cele de renovare. Dacă vrei să lucrezi, însă, la scară largă și să pui bazele unor ansambluri rezidențiale, este bine să știi că firma de construcții poate deveni antreprenor general sau contractor în construcții, în funcție de serviciile oferite.

Dacă ești la început, recomandăm să aloci timp pentru a consolida echipa și să realizezi un portofoliu de proiecte pentru a acumula experiență. Îndeplinirea acestor pași vor fi de real ajutor atunci când vei fi implicat în proiecte de mari dimensiuni.

Cum aleg beneficiarii o firmă de construcții?

De cele mai multe ori, persoanele care au nevoie de serviciile unei firme de construcții preferă să apeleze la recomandări din partea cunoștințelor sau să studieze portofoliul companiei la care apelează. De aceea, este important să ții cont de etichetă, să realizezi întotdeauna lucrări de calitate și să documentezi totul prin fotografii pe care să le poți prezenta viitorilor clienți.

Poate deveni o firmă de construcții contractor sau antreprenor general?

În funcție de modelul de afaceri pe care îl adoptă, o firmă de contrucții poate deveni cu ușurință antreprenor general. Codurile CAEN alese contează, însă, foarte mult: ele trebuie să fie conforme cu serviciile care urmează să fie desfășurate, iar echipa de specialiști din cadrul unei firme de construcții trebuie să fie suficient de diversă și de bine pregătită, încât să poată face față oricărui proiect.

Alege cu atenție partenerii cu care lucrezi de-a lungul timpului în domeniul construcțiilor și investește eficient în proiecte care să-ți aducă profitul dorit. Înțelegerea termenilor ,,firmă de construcții”, ,,antreprenor general”  și ,,contractor în construcții” este esențială pentru obținerea rezultatelor dorite. Chiar dacă la început poate părea a fi vorba despre o zonă ,,gri” din punct de vedere juridic, indicat este să iei mereu în considerare faptul că o firmă în construcții poate fi atât antreprenor general, cât și contractor în construcții, în funcție de serviciile pe care le oferă.