Antreprenorul general – ce este și de ce ai nevoie de el?

Antreprenorul general – ce este și de ce ai nevoie de el?

06 Ianuarie 2021
|

Dacă vrei să construiești o casă, o construcție civilă sau o construție industrială cum ar fi o hală metalică și te afli pentru prima dată în fața unui proiect de acest tip, toate informațiile pe care le primești s-ar putea să te copleșească.

În realitate însă, totul este foarte bine organizat dacă ai alături de tine un antreprenor general cu experiență. Suntem siguri că te întrebi ce este un antreprenor general, având în vedere faptul că, de obicei, atunci când vorbim de domeniul construcțiilor, auzim mai mult de arhitecți, constructori sau șefi de șantier.

Antreprenorul general are rolul său bine stabilit în cadrul unui proiect de construcții, fiind cel care te asigură că rezultatul final va fi unul pe măsura așteptărilor tale și cel mai important, de calitate. Înainte de a vedea ce face mai exact un antreprenor general, ar trebui să vedem din ce este formată o echipă din domeniul construcțiilor.

Arhitect, constructor, șef de șantier, diriginte de șantier, antreprenor general – ce rol are fiecare?

De câte ori ai trecut pe lângă un șantier și ți s-a părut că domnește un adevărat haos acolo? Lucrurile nu stau așa în realitate pentru că există anumite etape bine stabilite și persoane responsabile de fiecare etapă în parte. Totul începe de la arhitect, cel care transformă nevoile și așteptările tale într-o schiță a proiectului. După ce proiectul este gata, trebuie ales constructorul, adică firma de construcții care se va ocupa cu transformarea schiței în realitate, de la realizarea structurii de rezistență, până la finisaje. Șeful de șantier este un inginer constructor care coordonează activitatea de pe șantier. Dacă șeful de șantier este reprezentantul firmei de construcții, dirigintele de șantier este reprezentantul beneficiarului pe șantier, cel care verifică corectitudinea realizării lucrărilor. Și așa ajungem și la antreprenorul general care este de fapt societatea care realizează coordonarea tuturor celor implicați în proiectul de construcții și asigură buna execuție a construcției.

Beneficiarul (în acest caz tu) nu trebuie să țină legătura cu toată echipa, cu furnizorii sau muncitorii, ci doar cu antreprenorul general care va oferi periodic informații despre evoluția construcției. Antreprenorul general va răspunde în fața beneficiarului pentru execuția întregii lucrări.

Ce trebuie să știi despre un antreprenor general?

La baza unui proiect de succes, stă organizarea tematică. Rolul unui antreprenor general în construcții este esențial pentru că acesta pune la punct întregul proces de construcții, de la trasarea obiectivelor și realizarea schiței, până la predarea lucrării către beneficiar. Iată care sunt cele mai importante atribuții ale unui antreprenor general în construcții!

  • Coordonează cu succes echipele implicate în proiectul de construcții, de la arhitect, constructori, șef de șantier, diriginte de șantier, furnizori de materiale și echipamente de construcții etc.
  • Verifică evoluția construcției și se asigură că aceasta decurge conform calendarului stabilit împreună cu beneficiarul.
  • Asigură certificatele de garanție și buna execuție a construcției.
  • Păstrează permanent legătura cu beneficiarul, îi semnalează orice problemă apare pe durata proiectului și îi propune cele mai bune soluții.

Pare că un antreprenor general nu face prea multe lucruri, însă dacă stăm să ne uităm mai bine la atribuțiile sale, putem spune că întreaga responsabilitate stă pe umerii săi. Să organizezi și să coordonezi atât de mulți oameni nu este o sarcină ușoară, iar pe lângă asta, antreprenorul trebuie să se asigure că va obține cele mai bune rezultate pentru beneficiar.

Un antreprenor general este partenerul de care ai nevoie în orice proiect de construcții pentru că el este cel care îți va da cele mai bune sfaturi din toate punctele de vedere, se va asigura că nu vei depăși bugetul și că rezultatul final va fi de calitate, conform așteptărilor tale.

Care sunt avantajele colaborării cu un antreprenor general?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale colaborării cu un antreprenor general este faptul că scapi de multe responsabilități. Este adevărat că există și oameni care preferă să se implice activ într-un proiect de construcții, să fie zi de zi pe șantier, să se asigure că toate lucrurile merg bine. Dacă însă faci parte din categoria oamenilor care nu au timp sau nu sunt pasionați de acest domeniu suficient de mult pentru a pierde timp cu proiectul de construcții, un antreprenor general va prelua toate responsabilitățile și grijile de pe umeri și îți va livra rezultatul mult dorit.

Un antreprenor general în construcții se poate lăuda cu o experiență mare în domeniu, fiind capabil să gestioneze extrem de bine toate părțile implicate în proiect. Experiența este cea care îi ajută să găsească soluții mult mai rapide la orice fel de problemă sau să anticipeze vreun obstacol în proiectul de construcție. Să nu mai vorbim de eficiența cu care lucrează un antreprenor general – se va asigura permanent că nu vor exista întârzieri și construcția va fi gata la termenul pe care l-ați stabilit împreună. Avantajele colaborării cu un antreprenor general sunt multe, dar dacă ar fi să le rezumăm la o singură frază, am spune că este cel care te ajută să economisești timp și bani. De câte ori nu ai auzit de greșeli realizate în timpul construcției care l-au făcut pe beneficiar să își depășească bugetul pentru a le repara? Acest lucru nu se va întâmpla dacă ai alături de tine un antreprenor general. Așa că, lasă proiectul de construcții cu cea mai mare încredere pe mâinile lui și vei vedea că nu ai nimic de pierdut!

Nu uita! Un antreprenor general este partenerul care se asigură că lucrurile merg în direcția bună, iar tu te vei bucura la final de o construcție ce se ridică la nivelul așteptărilor tale și corespunde standardelor de calitate impuse.