Descoperă care sunt atribuțiile unui contractor în construcții

Descoperă care sunt atribuțiile unui contractor în construcții

01 Februarie 2022
|

Unul dintre cele mai profitabile domenii de pe piața din România, în care merită să investești atunci când dispui de un capital de bani este cel imobiliar. Profitabilitatea rezultă în general din parteneriate pe termen lung, așa cum sunt închirierile sau din parteneriatele pe termen scurt, așa cum sunt vânzările directe. Acest domeniu este preferat de foarte mulți oameni, întrucât riscurile pe care le presupune sunt mult mai mici, în comparație cu alte nișe de business. De exemplu, indiferent de condițiile politice, economice și sanitare, oamenii caută să-și achiziționeze locuințe proprii, fie că ne gândim la case rezidențiale sau la apartamente în blocuri. Alege să colaborezi cu un contractor în construcții, care să-ți ofere consultanța de care ai nevoie, dar și alte servicii esențiale în atingerea target-ului pe care ți-l propui. Din rândurile de mai jos, vei înțeleg ce reprezintă un contractor, dar și cum te poate ajuta un antreprenor general!

Ce reprezintă un contractor și cum îți vine in ajutor?

Contractorul în construcții este partenerul de încredere, care te poate ajuta în ceea ce privește stabilirea unui plan financiar clar, dar și cu sfaturi legate despre cum să investești inteligent, economisind astfel cât mai multe dintre resursele pe care le ai. Din punct de vedere legal, contractorul poate funcționa ca o firmă de construcții, cu mențiunea că trebuie să aibă un cod CAEN eligibil, sub egida căruia să își poată desfășura activitatea.

Contractorul în construcții – cum te ajută?

Imediat ce ai decis că vrei să pășești în domeniul construcțiilor, este bine să apelezi la un contractor în construcții. Acesta îți vine în ajutor, fiindu-ți alături cu pas cu pas. De la alegerea terenului pe care să ridici imobile (fie că este vorba despre blocuri, case, hoteluri sau hale metalice ori din beton), până la gestionarea costurilor, dar și a forței de muncă – toate acestea sunt elemente în privința cărora partenerul tău îți oferă consiliere. În același timp, constructorul îți pune la dispoziție și alte servicii esențiale, care te vor ajuta să îți pui în aplicare planurile și să îți respecți termenul de finalizare pe care ți-l propui.

Printre cele mai importante servicii pe care le poți obține de la contractorul în construcții se numără următoarele:

  • inițierea și alcătuirea unui grafic de lucrări pentru fiecare proiect în parte;
  • monitorizarea planului ce integrează costurile, timpul, dar și activitățile asociate proiectelor;
  • realizarea unei analize obiective de performanță, dar și productivitate prin intermediul unor tehnici și calcule specifice metodei earn value management (EVM);
  • identificarea posibilelor cauze de neproductivitate și remedierea acestora;
  • integrarea cashflow-ului în proiect, împreună cu variabilele complete în vederea reducerii riscului de erori;
  • informări complete despre evoluția proiectului.

Contractor în construcții versus antreprenor general

Atunci când te afli la început de drum în domeniul construcțiilor, îți pot părea ambiguu termenii ,,contractor în construcții”, respectiv ,,antreprenor general”. De exemplu, contractorul în construcții îți pune la dispoziție consiliere și sfaturi datorită cărora să îți poți creiona traseul în funcție de proiectul de care te ocupi, iar antreprenorul general este cel care se ocupă efectiv de toți pașii necesari pentru ridicarea unei clădiri.

Per ansamblu, contractorul poate deveni, la nevoie, antreprenor general, mai ales dacă ai în plan un proiect de amploare, așa cum este un cartier rezidențial. În acest sens, este bine să știi că o firmă de construcții poate oferi atât serviciile aferente contractorului în construcții, cât și servicii de antreprenoriat general. Aceste două tipuri de servicii sunt necesare cu precădere pentru proiectele mari, de amploare.  

Când ai nevoie de un contractor în construcții?

Răspunsul la această întrebare este destul de simplu: ai nevoie de un contractor în construcții atunci când îți dorești să ai parte de consultanță de top în domeniul în care lucrezi. Serviciile de care beneficiezi se aplică oricărui tip de proiect imobiliar și includ servicii de management în construcții, precum și servicii de monitorizare a riscurilor, precum și monitorizarea dezvoltării. În același timp, este recomandat să ții cont și de nevoile pe care le ai, în funcție de amploarea proiectului pe care îl derulezi. Dacă pentru lucrări mici, de renovare a unor apartamente poți colabora cu o firmă de construcții a cărui model de afacere nu include și abordarea unui antreprenor general, pentru proiectele mai mari, cum ar fi o hală metalică, ai nevoie atât de un contractor în construcții, cât și de un antreprenor general.

Documentează-te foarte bine înainte de a investi o sumă importantă de bani în domeniul imobiliar. Astfel vei înțelege că atât antreprenorul general, cât și contractorul în construcții îți sunt de un real folos, ajutându-te să îți gestionezi finanțele, dar și activitățile astfel încât să obții rezultate de top!