Construcții industriale de la A la Z, pe înțelesul tuturor

Construcții industriale de la A la Z, pe înțelesul tuturor

25 Februarie 2021
|

Una dintre cele mai importante ramuri ale economiei este producția – fără producție și activitate industrială, nicio țară nu se poate dezvolta corespunzător. La rândul ei, activitatea industrială nu se poate desfășura în condiții optime decât într-un spațiu special, cum ar fi o hală. În ultimii ani, gama de construcții industriale s-a extins foarte mult și reprezintă un segment important al sectorului de construcții.

Construcții industriale – ce sunt?

Este important să diferențiem clădirile/construcțiile industriale de lucrările/construcțiile inginerești. Clădirile industriale adăpostesc o activitate omenească de producere sau depozitare a unor bunuri materiale – în această categorie intră fabricile, atelierele, depozitele, hale metalice si din prefabricate pentru uz industrial, centralele energetice etc. De cealaltă parte, construcțiile inginerești sunt acele construcții cu caracter special, cum ar fi: construcții speciale industriale (rezervoare, castele de apă etc.), construcții pentru transporturi (drumuri, căi ferate etc.), construcții pentru continuitatea transporturilor (poduri, tuneluri, viaducte etc.), construcții hidrotehnice (baraje), construcții pentru îmbunătățiri funciare.

Acest articol este despre construcții industriale – tipuri de astfel de construcții, cum se diferențiază între ele, cine sunt beneficiarii construcțiilor industriale și alte aspecte importante și interesante cu privire la proiectarea acestor tipuri de clădiri. Toate aceste informații îți vor fi de folos în momentul în care vrei să investești într-o construcție industrială sau să îți construiești o afacere în jurul acestui segment. Mediul online este plin de informații tehnice, uneori fără înțeles, pentru persoane care nu au studii sau nu au avut de-a face până acum cu acest domeniu. Tocmai din acest motiv, vom prezenta informațiile despre construcțiile industriale de la A la Z, într-un mod cât mai ușor de înțeles. Să începem!

Tipuri de construcții industriale

După cum am menționat deja, este important să deosebim construcțiile industriale de lucrările inginerești. Clădirile sau construcțiile, indiferent dacă vorbim despre cele civile sau industriale, au rolul de a servi ca adăpost pentru oameni în perioadele de muncă sau odihnă, dar și pentru bunurile acestora sau procesele tehnologice realizate. Din categoria construcțiilor industriale, fac parte următoarele:

  • Hala industrială: reprezintă o construcție ridicată pe un singur nivel care delimitează spații întinse. Halele industriale pot fi folosite pentru mai multe scopuri: spațiul în care se fabrică tot felul de produse finite, spațiu de depozitare sau chiar garaj.
  • Atelier de producție: reprezintă un compartiment de muncă în structura de producție a unei unități economice. Este, de obicei, de dimensiuni mai mici și înglobează o singură fază a producție – exemplu: ateliere de sudură, ateliere de tâmplărie, ateliere de textile etc.
  • Fabrică: reprezintă o unitate productivă din cadrul industriei prelucrătoare, cu rolul de a transforma materiile prime în produse de serie sau de masă. Se poate vorbi de fabrici, mai ales în industria textilă, alimentară sau a materialelor de construcții. Spre deosebire de hala de producție, fabrica poate fi construită și pe mai multe nivele.
  • Depozit: reprezintă locul în care se păstrează materialele de construcție, mărfuri sau alte materiale. Spre deosebire de celelalte construcții industriale, în cadrul unui depozit nu are loc niciun proces de producție.

Acestea sunt principalele tipuri de construcții industriale pe care le poți întâlni, iar diferențele dintre ele sunt destul de vizibile. În cadrul unei hale industriale, a unui atelier sau a unei fabrici, au loc procese de producție, în timp ce depozitul, după cum îi spune și numele, are rolul doar de depozitare a mărfurilor. La rândul lor, putem diferenția o hală, o fabrică și un atelier prin dimensiunile sale, dar și prin construcția propriu-zisă. Hala este de dimensiuni mari, dar este dispusă pe orizontală, fabrica poate varia atunci când vine vorba de dimensiuni și poate fi construită și pe verticală, iar atelierele sunt, de obicei, de mici dimensiuni și nu există nicio regulă cu privire la dispunerea lor pe orizontală sau pe verticală.

Beneficiari construcții industriale – cine sunt?

Cine sunt beneficiarii acestor construcții industriale? Beneficiarii sunt clienții care solicită o anumită lucrare, iar în această categorie intră diverse societăți comerciale care au nevoie de un spațiu pentru a începe producția sau depozitarea anumitor bunuri, autorități publice, cum ar fi primăriile, care solicită diverse construcții prin programe guvernamentale sau europene. Beneficiari pot fi și persoane fizice care doresc să investească într-o hală sau într-un depozit, iar ulterior să închirieze spațiul unei societăți comerciale – în acest caz, beneficiarii finali sunt tot societățile comerciale.

Ai fi tentat să crezi că în cele mai multe cazuri, societățile comerciale solicită ridicarea unei anumite construcții industriale. În realitate însă, sunt și multe persoane fizice care investesc într-o astfel de construcție și închiriază ulterior societățile comerciale.

Calitatea în construcții

Un subiect important pe care dorim să îl aducem în discuție este calitatea în construcții. Există o lege în acest sens care instituie sistemul calității în construcții și presupune realizarea și exploatarea unor construcții de calitate corespunzătoare, în scopul protejării vieții oamenilor, a bunurilor acestora, a societății și a mediului înconjurător. Se promovează astfel tot felul de măsuri care să ducă la creșterea performanței energetice a clădirilor, iar în construcția clădirilor se ține cont de condițiile climatice exterioare și de amplasament, de cerințele de confort interior, de nivelul optim, din punct de vedere al costurilor și al cerințelor de performanță energetică. Toate aceste lucruri se discută împreună cu beneficiarii pentru că ei sunt cei care vor profita de pe urma acestor clădiri construite în concordanță cu standardele de calitate. Practic, construcțiile trebuie sa respecte sistemul calității. Din acest motiv construcțiile devin sigure, mai eficiente din punct de vedere al costurilor și au o durată mai lungă de viață. Dacă citești acest articol din postura de beneficiar final al unei construcții industriale, ar trebui să te asiguri încă din stadiul de proiectare că respectiva clădire pe care o vei folosi respectă standardele de calitate, iar dacă vorbim de o construcție deja ridicată, ar trebui să treci la lucrări de modernizare, reparații și consolidare pentru a o aduce la aceste standarde.

În concluzie, ce trebuie să reții atunci când vine vorba de construcțiile industriale? Construcțiile industriale nu trebuie să fie confundate cu lucrările inginerești. Ele susțin o activitate de producere sau depozitare a bunurilor, iar beneficiarii finali pot fi societăți comerciale, autoritățile publice sau persoane fizice.