Antrepriza generală
Domeniul construcțiilor a înflorit în România în ultimii ani, iar drept dovadă, în fiecare oraș există clădiri cu destinație rezidențială sau clădiri industriale noi, care au fost ridicate într-un timp foarte scurt. Dacă îți desfășori activitatea în acest domeniu și ești în căutarea celei mai bune soluții prin care să realizezi construcții de calitate, antrepriza generală îți vine în ajutor. Este vorba despre un pachet de servicii esențiale, care te ajută să îți atingi scopul în cel mai scurt timp!
Din următoarele rânduri poți descoperi atât ce este antrepriza generală, cât și ce presupune contractul de antrepriză, dar și ce rol are antreprenorul general și cum te poate ajuta.
Antrepriza generală – ce reprezintă?
Probabil ai mai auzit până acum termenul de ,,antrepriză generală”, însă dacă nu știi exact ce presupune, este bine să te documentezi atent. De exemplu, ,,antrepriza generală” și ,,contractul de antrepriză” sunt 2 termeni diferiți: antrepriza este pachetul de servicii de care beneficiezi, iar contractul de antrepriză este documentul prin care îți reglementezi oficial parteneriatul cu firma pe care o alegi.
Cu ajutorul antreprizei generale poți beneficia de următoarele:
- obținerea avizelor necesare pentru ridicarea clădirilor (rezidențiale sau industriale);
- obținerea materialelor de construcție, dar și a echipamentelor;
- obținerea forței de muncă necesară;
- un management excelent al fiecărui proiect în parte cu ajutorul dirigintelui de șantier, a arhitectului, dar și a echipei de control tehnic.
Toate aceste servicii sunt deservite de persoane cu experiență în domeniu, care pun accent pe calitate, flexibilitate și punctualitate, căutând întotdeauna să termine construcțiile în timp util, conform termenului limită.
Contractul de antrepriză – ce este?
În ceea ce privește contractul de antrepriză, acesta este documentul în care sunt menționate serviciile de care urmează să ai parte, tarifele pe care trebuie să le suporți, termenele limită ce trebuie respectate de către partenerul tău, dar și alte clauze importante. În calitate de beneficiar ai dreptul să consulți un avocat care să te îndrume în privința introducerii unor clauze speciale, prin care să-ți protejezi interesele.
Dacă nu ai mai văzut niciodată un contract de antrepriză până acum, atunci este bine să știi că principalele puncte din componența lui sunt următoarele:
- datele de contact ale celor 2 părți (beneficiar și firma colaboratoare);
- obiectul contractului: ce tip de construcție urmează a fi realizată, unde este poziționat imobilul (adresa);
- ce servicii sunt cuprinse în planul de antrepriză;
- ce tipuri de instalații urmează a fi folosite;
- materiale necesare;
- termenul de execuție și perioada de garanție;
- valoarea contractului.
Chiar dacă la prima vedere, contractul pare să fie foarte complicat, citindu-l atent vei descoperi toate elementele care te interesează.
Antreprenorul general
Foarte important este să știi și faptul că antreprenorul general este persoana de contact cu care vei ține legătura în privința evoluției construcției. Antreprenorul este liantul între compania pe care o contractezi și proiectul pe care vrei să-l dezvolți. Indicat este să ai întâlniri frecvente cu antreprenorul general, astfel încât acesta să îți pună la dispoziție date despre evoluția construcției, dar și informații despre eventualele probleme care survin în timp, alături de soluții practice și eficiente. Mai mult, este bine să știi că antreprenorul general are dreptul de a subcontracta alte firme de construcții: cu ajutorul acestora poate să se ocupe mai ușor de fiecare lucrare în parte, respectând astfel termenele de finalizare.
Pentru ce tipuri de construcții poți să apelezi la antrepriza generală?
Printre elementele pe care este bine să le mai iei în calcul se numără și faptul că poți să beneficiezi de ajutor prin antrepriză generală pentru ridicarea unor construcții civile, construcții industriale cum ar fi hale metalice, construcția unor spații comerciale, dar și ridicarea clădirilor de birouri, a depozitelor sau a blocurilor de locuințe. Mai mult, poți să ridici hoteluri sau construcții agricole, pe care ulterior să le închiriezi sau să le vinzi, în funcție de planurile pe care le ai.
Pune în balanță toate cele anterior menționate și alege cu încredere un partener cu ajutorul căruia să îți pui în aplicare planurile și să realizezi construcții de calitate pe termen lung! Antreprenorul general colaborează în permanență cu dirigintele de șantier, cei 2 ocupându-se de supravegherea cât mai atentă a tuturor lucrărilor. Aceste două persoane te pot ține întotdeauna la curent!